niedziela, 14 sierpnia 2011

Z zaległych spraw - Crusty potato bread

Jeszcze przed wyjazdem na wakacje wprosiłam się na wspólne pieczenie z A.Grey i Etralą. Dziewczyny przyjęły mnie do grona i przesłały ten oto przepis. Piekłam go już 3 razy, rodzinka chwaliła, więc warto poświęcić mu trochę czasu. Żeby go upiec trzeba być w domu przez kilka godzin i mieć pszenny zakwas. Zdecydowanie polecam, a dziewczynom jeszcze raz dziękuję za masę wskazówek (szczególnie co do zakwasu), takie wspólne pieczenie baaaardzo mi się spodobało! Jedyna moja modyfikacja w przepisie to to, że nie podzieliłam ciasta na dwa bochenki i za drugim razem piekłam chleb w keksówce, w pozostałych sprawach byłam grzeczna i zdyscyplinowana.



Crusty Potato Bread (na podstawie książki "The art of handmade bread" - przetłumaczone przez Anitę)

250 g pszennego zakwasu 80 % hydracji
300 g wody
1 łyżka miodu
75 g ziemniaków, obranych i startych na tarce
500 g mąki pszennej, chlebowej
1 i 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej

W dużej misce wymieszać zaczyn z wodą, miodem i startymi ziemniakami.
Dodać mąkę, sól i wymieszać rękoma, aż uzyskamy miękkie lepkie ciasto.
Przykryć i odstawić na 10 minut.
Przenieść ciasto na lekko naoliwiony lub oprószony mąką blat i wyrabiać przez 10-15 sekund. 
Następnie przełożyć do czystej, naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 10 minut.
Zagnieść ciasto 10-15 sekund, uformować ciasto w kulę, przenieść do miski, przykryć i odstawić na 30 minut.
Zagnieść ciasto 10-15 sekund, uformować kulę, przenieść do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę.
Zagnieść ciasto 10-15 sekund,  uformować kulę, przenieść do miski i odstawić na 1 godzinę.
Zagnieść ciasto 10-15 sekund,  uformować kulę, przenieść do miski i odstawić na 1 godzinę
Podzielić ciasto na dwie części, około 550 -600 g, uformować w kulę i pozostawić pod przykryciem na 15 minut.
Następnie uformować podłużne bochenki, umieścić w koszyku do wyrastania łączeniem w górę, (płótno czy ściereczkę wyściełającą koszyk warto dobrze natrzeć mąką, aby ciasto nie przykleiło się w czasie wyrastania).
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 4,5 - 5 godzin, w temperaturze pokojowej. Bochenki powinny prawie podwoić objętość.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Chleby naciąć, spryskać wierzch wodą i piec 50 -70 minut.
Studzić na kratce.

4 komentarze:

  1. ale niespodzianka :)
    cieszę się!
    i dziękuję za to nasze wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz myslałam, że nie pokażesz :))
    też już go piekłam ze 3 razy, ma świetny delikatnie słodki smak, uwielbiam go !
    Dziękuję Gosiu że się przyłączyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja dziękuję, jak mogłam nie napisać!!! No i oczywiście liczę na kolejne zaproszenie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wszystkie pozostawione u mnie komentarze! :-)