Jedno z moich ulubionych drugich śniadań to jogurt naturalny z garścią płatków, łyżeczką miodu i kawałeczkami owoców (i tu różne wariacje w zależności od tego co akurat jest w domu: gruszka, banan, rodzynki itp.)Teoretycznie wydaje się, że to dosyć zdrowa przekąska, ale z "kupnymi" płatkami jest jednak mały problem. Tak na prawdę mają często tyle samo kalorii co czekoladowe kulki do mleka dla dzieci i dają uczucie sytości na krótko.
"Z opresji" płatkowej wybawiła mnie lektura o domowej granoli na "White Plate" i od tego czasu prawie zawsze w mojej szafce kuchennej na drugie śniadanie czekają te płatki. Niezwykle proste i mało czasochłonne.
Lekko zmodyfikowany przepis poniżej:
Domowe płatki śniadaniowe:
250 g płatków owsianych (moja modyfikacja: mieszam owsiane, jęczmienne i orkiszowe)
100 g słonecznika
50 g sezamu
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić również miodem)
4 łyżki oleju
150 ml soku jabłkowego
Piekarnik nagrzać do temp. 150o C. Składniki wymieszać na blaszce. Piec godzinę mieszając od czasu do czasu (jeśli nie zamieszamy, to te z góry się przypalą, a te z dołu będą niedopieczone).
Ostudzić w piekarniku, przesypać do słoika i gotowe.
takie domowe są zdecydowanie najpyszniejsze :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
cieszę się, że nie tylko ja tak uważam :-)
OdpowiedzUsuń