Chleb z prażonymi płatkami owsianymi
120 g aktywnego zakwasu żytniego
450 g mąki pszennej (o wysokiej zawartości białka)
150 g mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa, może być pszenna)
15 g świeżych drożdży (u mnie łyżeczka suchych)
450 g wody
1-2 łyżeczki golden syrup (lub miodu) - ja dałam miód
1 łyżka soli
40 g płatków owsianych
Zakwas wraz z wodą mieszamy w misce, wsypujemy mąki, drożdże i dodajemy miód. Miksujemy wszystkie powyższe składniki mikserem z hakiem przez 7-8 minut.W międzyczasie na suchej patelni prażymy płatki - powinny delikatnie się zezłocić. Studzimy.
Do ciasta dodajemy płatki i sól, miksujemy całość jeszcze 5 minut. Ciasto przekładamy do lekko nasmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do rośnięcia na 2 godziny (u mnie wyrastał troszkę krócej).
Wyrośnięte ciasto możemy albo przełożyć do wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami foremki (u mnie o wymiarach 23x13cm) lub dzielimy ciasto na 2 części i formujemy z każdej bochenek. Układamy na blasze, delikatnie smarujemy wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni (ze względu na mój piekarnik, który piecze wyjątkowo mocno zmniejszyłam temperaturę o 20 stopni). Na dno wysypujemy pół szklanki kostek lodu i wstawiamy chleb do piekarnika, te pieczone bez foremki nacinamy. Zmniejszamy temperaturę do 225 stopni. Pieczemy przez 25-30 minut. Studzimy na kratce.
Upiekłaś! lubię WP za nowe przepisy i wspólne pieczenie, i można popodglądać jak chleby wyszły u innych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! Miłego dnia!
Piękny! i gratuluję odwagi pieczenia bez foremki, ja się nie zdecydowałam,ciasto wydawało mi się zbyt lejące, ale muszę chyba spróbować raz jeszcze:)
OdpowiedzUsuńAnitko, to twoje zdjęcia jak zwykle mnie zachęciły do pieczenia, Korniczku przepis świetny, a żeby uformować bochenki dodałam po prostu więcej mąki i wyszło super!!!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuń