poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Wyjątkowy Piegus

Tym razem zapraszam Was do posmakowania wyjątkowego piegusa, zaproponowanego przez Matkę Wegankę w kwietniowej edycji Weekendowej Cukierni. Wyjątkowy, bo przyrządzony na mleku sojowym i bez dodatku jajek. Przyznam szczerze, że to mój debiut, jeśli chodzi o tego typu przepis, ale to są właśnie uroki naszej Cukierenki. Łatwo się dać namówić na wypróbowanie receptur, które niekoniecznie zwróciłyby naszą uwagę. Te próby zakończyły się sukcesem. Ciasto jest smaczne, cytrynowe i chyba lepiej smakuje na drugi dzień. 
Zapraszam do wspólnej zabawy!!! Jeszcze zdążycie się do nas przyłączyć!!!




Słynny Piegus Cytrynowo-Makowy
na podstawie przepisu Matki Weganki 


2 szklanki mąki 
1 szklankę mleka roślinnego (np. sojowego lub ryżowego)
2/3 szklanki prażonego maku
3/4 szklanki brązowego cukru 
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 2 cytryn
szczypta soli 

polewa (ja polewę pominęłam, ale posypałam ciasto cukrem pudrem ;-)):

100 g masła kokosowego
3 łyżki cukru pudru
sok z połowy pomarańczy
skórka otarta z połowy pomarańczy


Sok z cytryny i skórkę z cytryny wymieszać z olejem i mlekiem, następnie dodać cukier i wszystko wymieszać na gładką emulsję. Dodać do przesianej mąki wymieszanej makiem, z proszkiem do pieczenia i solą. 

Wszystko wlać do foremki posmarowanej olejem i piekę w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut. 

W międzyczasie przygotować polewę do ciasta. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zblendować na gładką masę. Posmarować kiedy ciasto wystygnie. Najlepiej smakuje z filiżanką mocnej herbaty.

2 komentarze:

  1. Jak oglądam pokazywane przez Ciebie wypieki to powoli zaczynam żałować że nie lubię piec...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wszystkie pozostawione u mnie komentarze! :-)