Zapraszam do wspólnej zabawy!!! Jeszcze zdążycie się do nas przyłączyć!!!
Słynny Piegus Cytrynowo-Makowy
na podstawie przepisu Matki Weganki
2 szklanki mąki
1 szklankę mleka roślinnego (np. sojowego lub ryżowego)
2/3 szklanki prażonego maku
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 2 cytryn
szczypta soli
polewa (ja polewę pominęłam, ale posypałam ciasto cukrem pudrem ;-)):
100 g masła kokosowego
3 łyżki cukru pudru
sok z połowy pomarańczy
skórka otarta z połowy pomarańczy
Sok z cytryny i skórkę z cytryny wymieszać z olejem i mlekiem, następnie dodać cukier i wszystko wymieszać na gładką emulsję. Dodać do przesianej mąki wymieszanej makiem, z proszkiem do pieczenia i solą.
Wszystko wlać do foremki posmarowanej olejem i piekę w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.
W międzyczasie przygotować polewę do ciasta. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zblendować na gładką masę. Posmarować kiedy ciasto wystygnie. Najlepiej smakuje z filiżanką mocnej herbaty.
mniam :))))
OdpowiedzUsuńJak oglądam pokazywane przez Ciebie wypieki to powoli zaczynam żałować że nie lubię piec...
OdpowiedzUsuń