Ostatnio wypróbowałam przepis Liski z Pracowni Wypieków.
Rogaliki nazywają się zwyczajne, chociaż zważając na poziom moich umiejętności, jeśli chodzi o pieczenie pieczywka, dla mnie w sam raz. Mała ilość składników dodatkowo zachęca.
Za autorką cytuję listę potrzebnych składników:
Rogaliki zwyczajne:
400 g mąki pszennej (raz użyłam zwykłej, a za drugim razem wymieszałam trochę z chlebową)
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
250 ml wody
Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, następnie powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść ciasto (powinno być dosyć luźne). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na okrąg (grubość ok.1-2 cm), Przeciąć nożem, tak aby powstało 6 lub 8 trójkątów. Zwijać rogaliki od szerszej strony.
Rogaliki ułożyć na blaszce i odstawić na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.
Posmarować rogale miksturą sporządzoną z 4 łyżek wody i 1 łyżeczki cukru pudru.
Piec w nagrzanym do temperatury 190o piekarniku przez 20-30 minut (na dno piekarnika dobrze jest wysypać kostki lodu).
400 g mąki pszennej (raz użyłam zwykłej, a za drugim razem wymieszałam trochę z chlebową)
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
250 ml wody
Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, następnie powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść ciasto (powinno być dosyć luźne). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na okrąg (grubość ok.1-2 cm), Przeciąć nożem, tak aby powstało 6 lub 8 trójkątów. Zwijać rogaliki od szerszej strony.
Rogaliki ułożyć na blaszce i odstawić na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.
Posmarować rogale miksturą sporządzoną z 4 łyżek wody i 1 łyżeczki cukru pudru.
Piec w nagrzanym do temperatury 190o piekarniku przez 20-30 minut (na dno piekarnika dobrze jest wysypać kostki lodu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za wszystkie pozostawione u mnie komentarze! :-)