środa, 29 lutego 2012

Pomarańczowe muffinki

Tym razem w Weekendowej Cukierni gospodarzyła nam Domi.Ja jak zwykle na ostatnią chwilę, ale udało mi się zdążyć. A jako, że marzec już za parę godzin, już teraz zapraszam Was do zabawy we wspólne pieczenie Red Velvet Cake :-)



POMARAŃCZOWE MUFFINKI
Przepis  pochodzi z książki Helgi Lederer "Muffinki. Babeczki dla smakoszy".

260g maki pszennej
10g proszku do pieczenia
szczypta soli
2 średnie pomarańcze
1/4l soku pomarańczowego
140g cukru
1 jajo
125g miękkiego masła
40ml likieru pomarańczowego (lub dowolnego alkoholu)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 st. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Pomarańcze obrać, pokroić na kawałki i rozdrobnić mikserem.  Z cukru i jajka utrzeć kremową masę, stopniowo dodawać masło.
Do masy jajecznej dodać sok z pomarańczy, skórkę, rozdrobnione owoce
 i likier oraz mąkę z proszkiem i solą.  Napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości. Piec 20-25 minut, kontrolując muffiny i wyjąć, kiedy zarumienią się na złoto-brązowo. Muffiny zostawić w foremce na 5 minut, a potem przełożyć na kratkę do ostudzenia. Można dowolnie udekorować.

2 komentarze:

  1. Jestem fanką muffinek. Do tej pory najczęściej piekłam bananowe, teraz z miłą chęcią wypróbuję przepis na pomarańczowe. Pozdrawiam cieplutko. Ania:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za wszystkie pozostawione u mnie komentarze! :-)